Популярна в Європі ловля на волосяну оснастку стає все більш поширеною і в Україні. Застосування Бойл, розмір яких варіюється від 5 до 30мм, дозволяє ефективно регулювати тривалість рибальської сесії і передбачає селективний відбір бажаного улову. У цій статті ми розглянемо основні види Бойл і їх застосування.
Підгодовувальні і насадок Бойл
По застосуванню Бойл поділяються на підгодовувальні і насадок. Завдання перших залучити рибу здалеку. Підгодовувальні кулі можуть використовуватися самостійно, додаватися до складу сухих або зволожених підгодовувань. Зазвичай купити підгодовувальні Бойл можна в пакетах по 1 кг, рідко в пластикових контейнерах і інших упаковках.
Насадок Бойл питательнее прикормових, можуть мати більш стійкий аромат, яскравий колір та інше. Насадка повинна відрізнятися від прикормки і пробуджувати у риби бажання з'їсти саме її. Для того щоб насадка Бойл на оснащення не складає проблем виробники розробляють рецепти і способи виготовлення дозволяють без проблем проколювати приманку насадок голкою прямо на рибалці, існують продукти з отворами. Насадок кулі зазвичай розфасовані в контейнери, або щільні пакети на зіп-замку, що попереджає їх пересихання.
Плаваючі і тонуть Бойл, вироби з нейтральною плавучістю
Бойл розрізняються по плавучості, вони можуть бути: тонучими, плаваючими, володіти нейтральною плавучістю. Перший варіант підходить для використання в якості прикормки, може застосовуватися як насадка для лову на твердому, що не мулистому дні. Плаваючі кулі - виключно насадок варіант, його зазвичай використовують разом з потопаючим аналогом для виготовлення оснасток типу «сніговик». Вироби з нейтральною плавучістю є насадним варіантом, можуть використовуватися самостійно.
Заморожені і термічно оброблені Бойл
Виходячи із способів обробки, виділяють заморожені і термічно оброблені Бойл. Перший продукт не містить консервантів, за винятком солі, і після змішування інгредієнтів зберігається в морозилці. Основна перевага заморожених Бойл - то, що вони починають виділяти атрактанти та інші привертають речовини відразу після потрапляння в воду. До недоліків продукту відносять велику схильність атакам дрібної риби, раків, на них впливає перебіг. Крім того, заморожені кулі не зберігається довго, вбирають запахи.
Термооброблені Бойл в свою чергу поділяються на варені і оброблені паром під високим тиском. Вироби, виготовлені шляхом варіння, мають тривалий термін зберігання - до декількох років, у них щодо тверда оболонка, що з одного боку зменшує атаки дрібної риби і раків них, а з іншого перешкоджає виходу атрактантів на початку лову. Щоб бойл починав діяти, як можна швидше його замочують у діпе, надрізають.
Метод обробки парою під тиском часто використовується сучасними виробниками, з метою створити найбільш універсальні і привабливі Бойл. Справа в тому, що при варінні частина білків, амінокислот виявляється в воді, розпадаються, втрачають свої властивості, а значить і привабливість для риби, при паровій обробці, такі ефекти проявляються в меншому ступені або зовсім відсутні.
Інші характеристики і класифікації бойлов
Одним з найважливіших відмінностей бойлов є їх склад. Він визначає, наскільки привабливим буде виріб для потенційного улову. Основою можуть виступати: рибне борошно, манка пташиний корм, їх суміші та інші компоненти. Відповідно інгредієнтів і внесеним атрактантів, підсилювачів смаку змінюються колір, смак, аромат вироби.
Виділяють Бойл розчинні і нерозчинні. Деякі виробники також можуть градіровать свій продукт, як медленнорастворімий, швидкорозчинний і т.д. Також в якості прикорму популярні пилять Бойл.
Класифікувати Бойл можна за формою, найпоширеніша з яких - куля, але також можна купити Бойл у вигляді циліндра, гирьки.
У магазині «Рибалка-експерт» представлено широкий асортимент підгодовувань і насадок для всіх видів лову. У нас ви знайдете снасті, одяг, екіпіровку і все інше для успішної риболовлі. А наші статті фідерах Shimano і інших товарах, допоможуть вам визначитися з вибором.