Безкоштовна доставка по Україні до відділення Нової Пошти, Укрпошти неакційних товарів від 3000грн
Україна м.Харків вул. Богдана Хмельницького 14/16
Графік інтернет-магазину
Пн-Сб - з 09:00 до 18:00, Неділя: вихідний
Графік магазину
Пн-Сб - з 09:00 до 18:00, Неділя: вихідний
098 8 2222 83, 095 3 2222 83, 050 0 7329 22
Розпродаж Рибальські товари
Риболовні снасті Монтажі і елементи оснащення Приманки Прикормки та насадки Риболовні інструменти Рибальські аксесуари Зберігання та транспортування
Товари для туризму
Бівак Кухня та посуд Спорядження Ліхтарі Сумки та рюкзаки
Екіпірування Сувенірна продукція Бренди
СПІНІНГ
Вудилища Котушки Шнури та жилки Гачки Оснащення для спінінга Спінінгові приманки Інструменти спінінгіста Спінінгові аксесуари Атрактанти для спінінгової ловлі Підсаки для спінінгової ловлі Транспортування та зберігання Підставки для спінінга
КОРОП
Вудилища Котушки Шнури і жилки Карпові оснастки та монтажі ПВА матеріали Коропові інструменти Маркерні поплавці Підгодовування Коропове харчування Індикатори клювання Транспортування та зберігання Підсаки для коропа Мішки та мати для коропа Підставки для коропових вудилищ Род-поди Намети Меблі
ФІДЕР ПОПЛАВОК ЗИМА КЕМПІНГ ЕКІПІРУВАННЯ

Ловля сома влітку: підбір оснасток і приманок

Найбільша риба прісноводних водойм, звичайно ж, є бажаним трофеєм будь-якого рибалки. Сам по собі процес лову сома дуже захоплююче заняття, а якщо ще й вдасться зловити дійсно видатний екземпляр (а соми бувають вагою під 100 кг), то спогади про таку видобутку ще довго будуть гріти вашу душу. Для успішної риболовлі крім знання місць проживання і способів лову річкового гіганта, вам знадобиться надійна оснащення для лову сома. Її можна виготовити самому, а можна придбати вже готовий монтаж на сома. Головним критерієм вибору тут має бути якість виготовлення, а отже, і міцність кожного окремого елемента, адже ніхто не може знати заздалегідь трофей якої ваги йому попадеться.

Вудилище і волосінь на сома

Ловля сома - оснастка Влітку сома можна ловити донними снастями (з берега), на спінінг або ж зовсім оригінальним способом «на квок», залучаючи рибу специфічним звуком.

Вудилище на сома має бути не дуже довгим (досить 3 м для лову з берега), але міцним. Телескопічні вудлища краще не використовувати, а ось штекерні будуть в самий раз. Для лову з човна оптимальним буде 2,7 м вудилище, великим виводити сильну і витривалі рибу буде складніше і незручно.

Котушка (мультиплікаторна або безінерційна) теж повинна бути надійною, з металевою основою і вміщати хоча б 200 м волосіні діаметром 0,5 мм. Замість волосіні можна взяти мононить 0,5-0,7 мм або плетений шнур 0,35-0,6 мм завтовшки.

Вибір гачків на сома


Гачки на сома
можуть бути різними, в залежності від того, якої величини насадки ви збираєтеся використовувати. Якщо наживка невелика, то це можуть бути одинарні гачки №6, побільше - №8-10, а для великого живця краще взяти оснастку з двох гачків. Вкрай бажано кріпити їх через кевларові повідці з розривним навантаженням 40-150 кг. Якщо повідків під рукою не виявилося, візьміть волосінь діаметром 0,8-1,0 мм. Товщина тут не особливо важлива, сом не сама видюща риба, але шнур-плетінку він може при тривалому виведенні просто перетерти своїми дрібними зубами.

Поплавці на сома

Глухой поплавок на сома Golden Catch Catfish Floats

Поплавок для лову сома використовується в разі, коли ловля йде на донку з берега. Цей доступний будь-якому спосіб хороший ще й тим, що донок можна поставити кілька, перекривши таким чином, велику акваторію і виявивши найбільш перспективні місця для лову сома. Збирається нехитра снасть, що складається з вантажу (в якості якого може виступати звичайний камінь, прикріплений до карабіна через розривну волосінь товщиною 0,5 мм або трохи менше), пари великих гачків і солідного підводного поплавка.

Глухий поплавок, тобто стаціонарно зафіксований щодо інших елементів оснащення, призначений піднімати втомленого живця і не давати йому залягти на дно.

На вудилище бажано встановити якийсь сигналізатор клювання, хоча б примітивний дзвіночок, фрикційне гальмо злегка попустити, щоб не втратити всю снасть при сильному ривку риби.

Принади на сома

Наживка і приманка на сома може бути дуже різною, враховуючи всеїдність річкового хижака, але рухається або пахне краще.

Як і ведмідь, сом віддає перевагу м'ясу з душком і, маючи нюх краще, ніж зір, відчуває привабливий для себе запах здалеку.

Для невеликих сомів добре підійдуть п'явки, кожушки або річкові черепашки, якщо вони є у водоймі.

Черв'яків краще чіпляти хороший пучок, щоб їх не збивала інша риба, крім того самотній черв'як навряд чи спокусить великого сома. У будь-якому випадку розмір насадки треба порівнювати з передбачуваної видобутком - чим вона більша, тим більшим може виявитися трофей.

Воблеры на сома Доброю наживкою будуть і великі комахи - капустянка і сарана (де її можна знайти).

Великі екземпляри харчуються жабами, недавно перелинявши раками з м'яким панциром, мишами та іншими дрібними тваринами.

Сом - хижа риба, так що прекрасно ловиться і на живця, в якості якого виступає риба різних розмірів, переважно язь, чехоня, жерех, щучка.

Найкраще на живця ловити вночі на донну снасть. З приманок спінінгів добре працюють воблери з різною робочою глибиною, великі силіконові рибки, а також традиційні болісно-колебалки.

На багатьох озерах результативною приманкою є Бойл на сома , особливо якщо перед цим сома кілька днів підгодовувати ними. Саморобні або фірмові Бойл часто бувають незамінними насадками для лову обережних і вибагливих риб. До них по праву належать Бойл на коропа .


Рибалка-Експерт рекомендує статті:

Як ловити коропа на годівницю Метод (Method)

Самі уловисті воблери для лову головня

Як вибрати фідерне вудилище і не потрапити в халепу